Γιατί το defragmentation σε έναν SSD δίσκο είναι κακή ιδέα;

Γ
ια να γίνει κατανοητός ο παραπάνω ισχυρισμός θα ήταν καλό να εξηγήσουμε από την αρχή
α) Τί είναι defragmentation;
β) Γιατί είναι καλό το defragmentation για τους σκληρούς δίσκους;
γ) Γιατί οι SSD δεν χρειάζονται defragmention (και μάλιστα καλό είναι να αποφεύγεται)
 
Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα:
 
Α) Τί είναι defragentation;
Όταν πρέπει να γραφεί έναν αρχείο στον σκληρό δίσκο, αυτός συμβουλεύεται το file table για να δει που υπάρχει ελέυθερος χώρος. Στη συνέχεια πάει και γράφει εκεί το αρχείο. Αν ωστόσο δεν χωράει ολόκληρο το αρχείο στο πρώτο κενό που θα του υποδείξει ο file table, ζητάει δεύτερο,τρίτο κ.ο.κ κενό. Έτσι το αρχείο δεν αποθηκεύεται με μια συνέχεια αλλά “σπάζει” σε κομμάτια διασπαρμένα σε διάφορες περιοχές του δίσκου. Τότε λέμε ότι το αρχείο είναι fragmented.
 
Β) Γιατί είναι καλό το defragment για τους σκληρούς δίσκους;
Αν ο δίσκος έχει fragmented τα περισσότερα αρχεία του, τότε αρχίζει να πέφτει η απόδοσή του διότι οι κεφαλές πρέπει να μεταφέρονται από ένα σημείο του δίσκου σε άλλο και χάνεται χρόνος.
Για αυτό καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται defragment στον δίσκο, που σημαίνει ότι ο δίσκος προσπαθεί όλα τα αρχεία να τα βάλει σε μια συνεχόμενη σειρά.
Ωστόσο πρέπει να αποφεύγετε το defragment σε περίπτωση που ο δίσκος έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια φθοράς διότι πρόκειται για διαδικασία που καταπονεί τον δίσκο.
 
Γ) Γιατί οι SSD δεν χρειάζονται defragmention (και μάλιστα καλό είναι να αποφεύγεται)
Οι SSD δίσκοι δεν έχουν μηχανικά μέρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζονται defragment αφού και fragmented να είναι τα αρχεία, δεν σπαταλά χρόνο να μεταφέρει κεφαλές στο σωστό σημείο για να διαβάσει. Και defragment να γίνει δεν θα δούμε βελτίωση στην απόδοση. Μάλιστα, αν κάνουμε defragment στον SSD, συντείνουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα: την γρήγορη φθορά του.
Οι SSD έχουν περιορισμένους κύκλους ανάγνωσης/εγγραφής πριν αρχίσουν να χαλάνε. Αυτό σημαίνει ότι αν εμείς του βάζουμε βαριές εργασίες ανάγνωσης και εγγραφής, ο δίσκος θα χαλάσει γρήγορα.
 
Αν ο SSD δίσκος σας έχει αρχίσει να υπολειτουργεί, καλέστε άμεσα στο 211-800-1320 για μια πρώτη διάγνωση. Η Datamind είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει.
https://www.datamind.gr
Τηλ: 211-800-1320
#datarecovery #ssd #datamind